Hüseyin Sungur80 Makale

Yerel Medya ve Tasarruf Tedbirleri

Belediye-Gazeteciler Cemiyetleri Başkanları koltuklarını koruma derdinde, yerel 
gazeteler ayakta durma mücadelesinde
 
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu heyeti, geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Ankara’daki makamında ziyaret etti. Ziyarette, TGK tarafından hazırlanan “Medyanın sorunları ve çözüm önerileri” başlıklı raporu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na verildi.
 
*
 
Ziyarette, TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Kılıçdaroğlu’na “Özellikle yerel basınımız gerçek anlamda yaşam mücadelesi veriyor. Basın özgürlüğünden mesleki sorunlara ve ekonomik koşullara kadar çözüm bekleyen konularda desteğinizi istiyoruz” dedi.
 
*
 
TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, TGK Onursal Başkanı Nazmi Bilgin, TGK’ya üye gazeteciler federasyonlarının başkanları, CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan’ın yer aldığı görüşmede, medyanın sorunlarına değinen TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, medya sektörünün, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik gibi sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
 
*
 
Basın İlan Kurumu Genel kurulu’nun toplanamamasından yakınan TGK Genel Başkanı Kolaylı, “Günümüz Türkiye’sinde yerel gazeteler ekonomik açıdan gerçek anlamda yaşam savaşı vermektedir. Bu ortamda, Basın İlan Kurumu’nun fiyat tarifesi, özellikle yerel gazeteler için hayati önem taşımaktadır. Ancak, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun Hükümet kanadını oluşturan 12 temsilcisi atanmamıştır. Bu atamalar yapılmadığından da BİK Genel Kurulu bir yılı aşkın süredir toplanamamış ve resmi ilan fiyat tarifesi artışını yapamamıştır. Gazeteler adeta kaderlerine terk edilerek eski tarife üzerinden ilan almak zorunda bırakılmıştır. diyor…
 
*
 
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı ve heyette bulunan gazeteciler cemiyet başkanlarından oluşan yönetim kurulu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yerel basının sorunlarını içeren bir rapor sunmuşlar.
Emeklerine sağlık. TGF heyetinin Kılıçdaroğlu’na sunduğu raporda ne yazıyor bilemiyorum. Ancak, TGF tarafından gönderilen haber mailinde okuduğum kadar eksik bir şeyler var.
TGF Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri yerel basının sorunlarını sıralarken sadece Basın İlan Kurumu ile ilgili olan sıkıntıları dile getirmiş.
Mesela günlük, haftalık, 15 günlük ve aylık gazete ile dergilerin “cansuyu” olan yerel yönetimlerin gazetelere abone olunması ve reklam verme  kısıtlamasının kaldırılması gibi bir isteğin iletilip iletilmediğini göremedim. Zira, bununla ilgili haberde tek kelime yoktu.
 
*
 
Ancak, TGF’nin resmi internet sitesine baktığımda şu ibareler yer alyor:
“Yerel basın kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumları tarafından ilan ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank ve kamu ilanları yerel medyaya yönlendirilmeli, ayrıca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve zorunlu yayın desteği vermeli. Bu kapsamda, yerel yönetimlerin meclis tutanaklarının tüm il ve ilçelerde yerel gazetelerde yayınlanması sağlanmalıdır  Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarına getirilen yerel basına abone olunmama uygulamasına son verilmeli, reklam ve ilan verme kısıtlaması kaldırılmalıdır.”
 
*
 
TGF’nin sunduğu raporda yukarıdaki istek ve öneri var mı bilmiyorum.
Haberde bu konu da işlenseydi, bu ülkede yerel basın denince günlük gazetelerin dışında haftalık, 15 günlük, aylık, 2 aylık ve dergilerin de olduğu unutulmamalı. Bu gazeteleri çıkaran arkadaşlarımız da meslektaşlarımız ve buradan elde ettikleri kazançlarla hayatlarını idame ettiriyor, ailelerini geçindiriyor.
Eğer, TGF heyeti Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan tasarruf tedbirlerinin yerel gazetelerin “Cansuyunu” kestiğini iletmemişlerse bence yarım iş yapılmıştır. Bu konuyu iletmişlerse ve haberde bahsetmemişlerse yine eksik iş yapılmıştır.
O zaman TGF heyetindeki gazeteciler cemiyetleri başkanlarına şunu söylerler; “Anadolu Basınının sorunlarından bi haberler…”
 
*
 
Adana’da yerel basının sorunlarını ön çok dile getiren isim hiç kuşkusuz ki Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Meclis Grup Başkanı Recai Mercimek’tir. Meslektaşlarımız sıkıntılarını Recai Mercimek’e iletiyor, o da belediye başkanlarına aktarıyor. Yeri geliyor meclis toplantılarında diye getiriyor.
Ancak görüyoruz ki, Recai Mercimek’in çabaları bir türlü sonuca ulaşamıyor. Recai Mercimek son olarak Yüreğir Belediye Başkanlığına, günlük, haftalık, 15 günlük ve aylık gazeteler, internet yayıncılığı ve radyolara destek verilmesi için resmi yazıyla başvurdular. 
 
*
 
Resmi yazının altında CHP adına İsmet Yüksel, İYİ Parti adına Recai Mercimek, AK Parti adına Metin Uğurlu ve MHP adına Ruçhan İlvan’ın imzası var. Yüreğir Belediye Meclisinde bulunan tüm partilerin temsilcileri yerel basına destek verilmesi için güç birliği yaptılar.
Ancak, yerel gazeteler tekrar abone yapılacak mı, Yüreğir Belediye Başkanı sayın Fatih Mehmet Kocaispir destek verecek mi belli değil…
 
*
 
Kıymetli meslektaşım Sabit Özkeser, yerel basına destek verilmesiyle ilgili geçtiğimiz günlerde bir yazı yazdı. Özkeser de tasarruf tedbirlerinin yerel basını bitirme noktasına getirdiğini ifade etti. Sabit kardeşimiz de Recai Mercimek’in yerel basın için büyük çaba harcadığını yazdı.
Geçtiğimiz günlerde Çukurova Press Gazetesi’nin 25. Yıl gecesi düzenlenmişti. Öncelikle 25. Yıllarını kutluyorum. İnşallah uzun yıllar ve sıkıntılar olmadan Çukurova Press Gazetesi yayın hayatını sürdürür.
Sevgili Sabit Özkeser, daha sonraki köşe yazısında gazetenin gecesine katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın müjdeli haber verdiğini yazdı. Müjdeli haberin içeriğini bilmiyoruz. Zeydan Karalar, ayrım yapmaksızın yerel basına nasıl bir destek sunacak onu da bilmiyoruz.
Bildiğimiz bir gerçek var ki, yerel gazetelerin nasıl sıkıntılarla yayın hayatını sürdürdüğünü sadece gazetelerin sahipleri ve gazete çalışanları bilir. Ne Türkiye Gazeteciler Konfederasyonları başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, ne gazeteciler cemiyetleri başkanları gazetelerin nasıl sıkıntılar çektiğini bizler kadar bilemezler.
 
*
 
Onlar koltuklarını koruma, bizler sahibi olduğumuz ya da çalıştığımız gazeteleri yaşatmanın derdindeyiz.
Şunu da unutmamak gerekiyor…
En geç 2023 yılında seçim gerçekleştirilecek. Siyasetçiler gazete bürolarını su yolu yapacaklar. Tabi beli bükülen, yok edilme durumuna gelen yerel gazeteler kalırsa siyasetçiler gazetelerin bürolarını ziyaret edip neden aday olduklarını anlatırlar…
Unutulmamalı ki, gazeteler bir bir kapanırsa siyasetçiler derdini anlatacak mecra bulamaz. Siyasetçiler derdini, kendisini anlatamazsa, vatandaş da anlayamaz, siyasetçiyi tanıyamaz. Sonucunda da siyasetçi tek başına kalır, kendisini tanıtamaz…
Noktalayacak olursak, yerel basını yaşat ki, sizde yaşayın, hizmetleriniz vatandaşa aktarılsın…