Hüseyin Sungur80 Makale

BİK, resmi ilanlara zam yaptı tasarruf tedbirleri de esnetilmeli

Yıllardır var olma mücadelesi veren yerel gazeteler pandeminin başlamasıyla birlikte daha da zor günler yaşadı.
 
Yerel gazeteler, Basın İlan Kurumu’ndan gelen ihale ilanları, kamu kurumlara (Belediyeler) abone ve ilanlarla ayakta durmaya çalışıyor.
Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan almaya hak kazananlar sadece günlük yerel gazeteler. Günlük gazeteler kağıda gelen zamlar ve giderlerin yüksek olması nedeniyle ayakta durmakta güçleniyor. 
 
*
 
Günlük gazetelerin yanı sıra bir de haftalık, 15 günlük, aylık gazete ve dergiler var. Bu gazetelerin sahipleri ve çalışanları da zor günler geçiriyor.
Basın İlan Kurumu’na yaklaşık 1 yıldır genel kurul üyelerinin atanamaması nedeniyle resmi ilanlara zam yapılamıyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde atamaları imzaladı. Ardından genel kurul toplandı, görev bölümü yaptı ve resmi ilanlara zam yapıldı.
Resmi alan tarifesi yüzde 71.5 oranında zam yapılarak 20.40’tan 35 TL’ye yükseltildi.
 
*
 
Burada hiç kuşkusuz Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve federasyonlara bağlı gazeteciler cemiyetlerinin katkısı büyük oldu.
Çok uğraştılar, çok görüşmeler yaptılar ve sonunda mutlu sona ulaşıldı…
Peki yeterli mi?
Tabi ki yeterli değil?
Hatırlanacağı üzere 30 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tasarruf genelgesi yayınlandı. Tasarruf genelgesi günlük yerel gazetelerin yanı sıra özellikle haftalık, 15 günlük, aylık gazete ve dergileri olumsuz etkiledi.
Gazeteleri ilgilendiren tasarruf genelgesini hatırlama adına tekrar yayınlayalım.
 
*
 
Basın ve yayın giderlerine düzenleme…
Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak.
İdare faaliyetlerini tanıtmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınlar basılmayacak, bu dokümanların hazırlanması ve paylaşımı elektronik ortamda yapılacak.
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından bastırılması zorunlu görülen dokümanlar ihtiyaç sayısı kadar bastırılacak ve ekonomik malzeme kullanımı tercih edilecek.
 
*
 
İşte yukarıda belirtildiği gibi özellikle belediyeler gazeteleri abone yapamıyor, ilan veremiyor. Dolayısıyla günlük, haftalık 15 günlük ve aylık gazeteler ile dergiler belediyeleri abone yapamayıp ilan alamayınca zor durumda kaldılar. Bu gazeteler Basın İlan Kurumu’na tabi olup, aynı zamanda vergi ve sigortalarını ödemekteler. Günlük gazeteler Basın İlan Kurumu’nun verdiği resmi ilanlarla sadece ayakta kalmanın mücadelesini veriyor. Halbu ki, belediyeler abone olup, ilanlar verseler yerel gazetelerin sahipleri gazetelerine yatırım yapıp istihdam sağlarlar.
 
*
 
Günlük gazetelerin dışındaki diğer gazeteler gerçekten zor durumda. Vergilerini, sigorta ve stopaj ödeyemiyorlar…
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ile Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu BİK’in resmi ilan tarifesine zam yapılması için verdiği mücadeleyi Cumhurbaşkanlığı Tasarruf tedbirlerinin geri çekilmesi ya da yeniden düzenlenmesi için de mücadele vermeliler.
*
Şaka değil, cidden gazeteler çok zor durumda. Gazetelerde çalışan meslektaşlarımız da unutulmamalı ki aile geçindiriyorlar. Gazetelerin sahipleri de ailelerine bakmakla yükümlüler..
Umarım gazeteciler federasyonlarının başkanları, gazeteciler cemiyetleri başkanları, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf tedbirlerinin geri çekilmesi ya da yeniden düzenlenmesi için de yola çıkar ve başarılı olurlar…