Spor Hukukçusu Emine Pınar Durak olaylı maçı değerlendirdi

Spor Hukukçusu Emine Pınar Durak olaylı maçı değerlendirdi
Spor Hukukçusu Emine Pınar Durak olaylı maçı değerlendirdi

Yumrukların havada uçuştuğu olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçını değerlendiren Spor Hukukçusu Emine Pınar Durak, “Maalesef dönüp dolaşıp aynı şeyleri konuşuyoruz. 2011 yılında hayata geçirilen 6222 sayılı kanunda seyircilerin yasak alanlara girme suçu mevcut. Bu ihlal sonucu 6222 sayılı kanunun 16. Maddesine göre 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörüyor” şeklinde konuşarak uyarılarda bulundu.

Yine aynı yasanın 17. Maddesinde TCK’ya atıfta bulunarak kasten yaralamada yarı oranda arttırımdan bahsettiğini hatırlatan Spor Hukukçusu Durak, “Devamında ağırlaştırıcı unsura baktığımızda kimlik gizlemek amacı ile yüzlerini bez ve sair unsurlarla tamamen veya kısmen kapatmak hükmünde de cezaların yarı oranında artırılacağından bahsediyor. Sahaya inenlerin ellerinde kesici alet görülüyor, yüzünü saklamaya çalışan mevcut verilecek cezalar başlatılacak soruşturmalar Türk Ceza Kanunu, 6222 sayılı yasa ve Disiplin Talimatı kapsamında olacak” şeklinde konuştu.

“SAHA KAPATMA CEZASI AĞIR”

Halil Umur Meler’in Ankaragücü maçındaki yumruklu saldırısını hatırlatan Durak, “O zaman da konuştuğumuz üzere o müsabakada Ankaragücü’ne 5 maç seyircisiz oynama cezası verilmişti. Ankaragücü’ne 5 maç seyircisiz oynama cezası verildiyse Trabzonspor’a verilecek saha kapatma olayının çok daha ağır olduğu ortada” diyerek, bu şekilde sezonu kapatmasının mümkün görüldüğüne dikkat çekti.

“FENERBAHÇELİ OYUNCULARIN TEPKİSİ MEŞRU MÜDAFAA OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

Sonuç olarak suça karışanlar bakımından ağırlaştırıcı sebepler göz önüne alındığında 1.5 yıl ile 4.5 yıl arası bir hapis cezası beklendiğine vurgu yapan Spor Hukukçusu Emine Pınar Durak, Trabzonspor’u daha ağır yaptırımların beklediğini söyledi. Fenerbahçe yönünden ise oyuncuların tepkisini meşru müdafaa sınırları içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini, meşru müdafaa olarak değerlendirilmeyen durumlar var ise haksız tahrik hükümlerinin uygulanması gerektiğini düşündüğünü belirten Durak, “Türkiye Futbol Federasyonu’nun son zamanlarda yaşanan olaylarda doğru kararlar alamadığı maalesef çok açık. ‘Sporda şiddete hayır’ dedikçe bu olayların yaşanması çok üzücü. Bir spor hukukçusu olarak umarım bu yaşadığımız sporda şiddet son olur” şeklinde konuşarak, tekrarının artık görülmemesini temenni etti.