E-Medya Platformundan ‘dijital oyun’ uyarısı!

E-Medya Platformundan ‘dijital oyun’ uyarısı!
E-Medya Platformundan ‘dijital oyun’ uyarısı!

Sosyal Medya ve Yeni Nesil Gazeteciler Platformu (e-Medya Platformu) Başkanı Murat Berhun ailelere; okulların tatil olmasıyla birlikte sosyal medya ve dijital oyun platformlarda daha çok zaman geçirmeye başlayan çocuklarını engellemek yerine, tehlikeler konusunda bilgilendirmeleri çağrısında bulundu. 

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak medya araçlarındaki dönüşümle birlikte “zaman geçirme” alışkanlıklarının da değiştiğini vurgulayan e-Medya Platformu Başkanı Murat Berhun, “40 yaş üzerindeki bireyler çocukluklarında ‘çelik-çomak, ‘misket’, ‘çivi’, ‘ceviz’, ‘yakan top’ gibi yakın temaslı oyunlar oynayıp sohbet ediyordu. Teknolojinin gelişimine paralel olarak adeta ‘teknoloji ile doğan’ 40 yaşın altındaki bireyler ise artık cep telefonu, tablet veya bilgisayar aracılığıyla oturdukları yerden oyun oynayıp sohbet ediyor” dedi.

YASAKLAMA VEYA SINIRLAMA ÇÖZÜM DEĞİL”

“Yeni medya” olarak kavramlaştırılan sohbet, oyun, bilgi içerikli dijital ortamların ciddi riskler taşıdığına dikkati çeken Berhun şu bilgileri verdi:

“Erişimi kolay ve teknolojisi ucuzlayan bu ağlar insanlar için bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunların başında dezenformatik ve manipülatif bilgi akışı geliyor. Kasıtlı veya kasıtsız olarak yanlış bilgi bu mecrada hızla insanlara ulaşmakta ve onları yönlendirmektedir. Ayrıca cinsellik ve şiddet içeren unsurlar her yaştan insana bilinç düzeyine bakılmaksızın ulaşabiliyor. Risklere rağmen, özgür mecra olarak tanımlanan sosyal ağları yasaklamak veya sınırlamak yerine içerdiği riskleri anlatarak bireyleri bilgilendirmek büyük önem taşıyor.”

SOSYAL MEDYA VE DİJİTAL OYUNLARIN AVANTAJLARI

E- Medya Platformu Başkanı ve Sosyal Medya ve Masaüstü Yayıncılık Uzmanı Gazeteci Murat Berhun elinde bilgisayar faresi ile dünyaya açılan bir bilgisayarla yaşayan çocuklara, sosyal medya ve oyun platformlarının sağladığı katkıları şöyle sıraladı:

“Tatil döneminde olan çocuklar sosyal medya mecraları aracılığıyla çok kolay sosyalleşebilmektedir. Çocukların; sosyal çevre edinmesi, bilgiye internet medyası ve sosyal medya aracılığıyla daha hızlı ve iyi erişim sağlayabilmesi, etkileşimle kendilerini daha iyi ifade edebilmesi mümkün olabiliyor. Bir oyunda sonuca ulaşamayan çocuk, yeniden başlayarak başarıya ulaşana kadar mücadele etmeyi öğrenebiliyor. Analiz, çabuk karar verme ve engelleri aşma konusunda direnç sahibi olabiliyor

SOSYAL MEDYANIN TAŞIDIĞI RİSKLER

İnternet ve sosyal medyadan, baş döndürücü bir hız ve yoğunlukla bilgi akışının geldiğini belirten Berhun “Dijital ortamlardan elde edilen bilgiler her zaman doğru içerikte olmayabilir.  Bu nedenle kullanıcıların bilinçli hareket etmeleri gerekir. Aksi takdirde maddi, manevi, fiziksel ve psikolojik olarak zarar görmeleri kaçınılmaz olacaktır.” dedi.

“’TATİLDEYİZ’ PAYLAŞIMI HIRSIZLARA DAVETİYE OLABİLİR”

E-Medya Platformu Başkanı Murat Berhun sosyal medyanın taşıdığı risklere karşı ailelerin dikkat etmesi ve çocuklarını bilgilendirmesi gereken konular hakkında şu bilgileri aktardı:

Çocukların veya bireylerin “Tatildeyiz” gibi konum odaklı paylaşımları hırsızlığa davet çıkarabilir.

Tam ad, soyadı, adres ve özel bilgiler, gasp, dolandırıcılık, taciz, tecavüz, pedofili gibi durumlar için uygun zemin hazırlayabilir.

Tanıdığı kişiler hariç arkadaşlık isteklerinin kabul edilmesi dolandırıcılık olayına neden olabilir.

Doğruluğu; ailesi, okulu veya yakınlarınca teyit edilmeyen sosyal medya paylaşımlarını beğenmek - Retweet etmek suç teşkil edebilir.

Başkalarının fotoğraflarını, evininin görüntüsünü izinsiz paylaşmak insanları zor durumda bırakabilir ve  “Başkalarının kişisel Mahremiyetine karşı suç” teşkil edebilir.

Çıplaklık, kötü söz, ateşli veya kesici silah ile şiddet içerikli rahatsız edici fotoğraf veya görüntü paylaşmak  “Siber zorbalık” olarak değerlendirilerek cezalandırılabilir.

Oyunda veya sosyal medyada “Tıkla Kazan” gibi ibarelerin aile veya yakın akraba dışında kimsenin başkasına karşılıksız para veya ödül vermeyeceği için tuzak olabileceği anlatılmalıdır.

Sosyal Medya ve Yeni Nesil Gazeteciler Platformu (e-Medya Platformu) Başkanı Murat Berhun, isteyen ailelerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) “Güvenli İnternet” hizmetini kullanabileceğini de sözlerine ekledi.