ADANASPOR 69 YAŞINDA

ADANASPOR 69 YAŞINDA
ADANASPOR 69 YAŞINDA

Ve bugün Adanaspor’un 69.kuruluş yıldönümü. Dernekler Müdürlüğü kayıtlarına göre Turuncu-Beyazlı ekip 23 Ocak 1954 yılında kuruldu. Şehrin ileri gelenleri Kocavezir Mahallesi’nde bir araya gelerek sportif konuları ele alırlar ve Adana ismini taşıyacak, sembolik renklerini taşıyacak bir ekibin kurulması konusunda adım atarlar. Cumali Aslankeser, Mehmet Eroğlu, Mustafa Bekbaş, Ali Gedikbaş, Ahmet Kavakoğlu, Musa Çaldağ, Nevzat Ağaoğlu, İsmail Kaplakarslan ve Selim Zeper ilk kurucu üye olurlar.

1 Nisan 1954 tarihinde ise oluşturulan tüzük gereği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne başvurulur. 5 Mayıs 1954 tarihinde ise Spor Bakanlığı Adanaspor kulübünü tescil eder.

Bu arada Spor Bakanlığı başvurusunda ise şu isimler yer alıyor: İsmet Topçulu, Mehmet Sümer, Mustafa Bekbaş, Zamir Doğan, Turan Ateşok, İzzet Güveloğlu, Kaya Topçular, Kemal Bahçecioğlu, Ahmet Sokollu, Kerim Kaşlı, Ahmet Nöbetal, Mehmet Şanlıtürk, Ali Gedikbaş, Mehmet Nöbetal,

Turuncu-Beyazlı ekip ilk yılında 10 branşta mücadele ediyor.

Daha sonra 3 kulübün birleşmesiyle Adanaspor gerçek renkleri olan Turuncu-Beyaza geçiş yaptı ve kulüp 1966 yılında profosyonelliğe adım attı. 1968-69 sezonundan itibaren ise Adana”nın simgesi olan pamuk ile narenciyeden esinlenerek Turuncu ve Beyaz renkler liglerde yerini aldı.

Bu arada merhum Gazeteci Kenan Kutay ise Adanaspor armasını çizen kişinin kendisi olduğunu belirterek “1968 yılında ilk logoyu çizen kişi olmanın gururunu yaşıyorum. Pamuk, kozalak ve narenciye yaprağını ben oluşturdum. O dönemin yetkililerine teslim ettim.”demişti.

Adanaspor'un en büyük başarısı ise 3 kez UEFA Kupasında, Bir kezde Balkan Kupasında mücadele etmesidir. Avrupa kupalarında İtalya'dan İnter, Avusturya'dan Salzburg ve Macaristan'dan Honved takımıyla Turuncu-Beyazlılar mücadele etti. 

Öte yandan Süper Lig'de iki kez Adanaspor takımı gol kralı çıkartma başarısı göstermiştir. Özer Umdu ile Bora Öztürk Adanaspor'un tarihine geçen iki gol kralı futbolcusudur.